Myszy zeżarły mi matę wygłuszającą silnik...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Szczep
    Classic
    • 2008
    • 24

Busku, idealnie to ująłeś :diabelski_usmiech
  • Lukas81
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 232

Witam,

Dzisiaj rano postanowiłem w końcu dolać płynu chłodzącego, bo do szału doprowadzała mnie ta kontrolka temp silnika po zimnej nocy.

Otwieram maskę i połowa maty wygłuszającej wysypała mi się na silnik. Fuck, na początku nie mogłem ogarnąć co i jak ale czyszcząc silnik z paprochów doszedłem w końcu kto to . W macie mam dziurę o średnicy 20 centymetrów no i niestety czeka mnie jej wymiana.

I tu mam pytanie: czy ktoś z Was wie jaka jest fachowa nazwa takiego wygłuszenia? Czy lepiej kupić w aso orginalną czy przez alledrogo (z metra ciętą) i samemu bawić się w przycinanie???
    Były:
    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
    Jest:
    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

mata kosztowała niecałe 100zł w ASO sam oceń czy warto bawić się w wycinanki. Jak znajdziesz używaną na Allegro, to powinno być taniej.

Komentarz

• Olaff
        Drive
        • 2007
        • 93

Czy założenie maty w O1 z silnikiem 1,6 MPI w odczuwalny sposób zmniejszy hałas z silnika podczas jazdy ? Warto się w to bawić aby było ciszej ?
        Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
        Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• kaz13
          Drive
          • 2008
          • 42

Zamieszczone przez rezon
          mata kosztowała niecałe 100zł w ASO sam oceń czy warto bawić się w wycinanki. Jak znajdziesz używaną na Allegro, to powinno być taniej.
          wątpie żebyś znalazł używaną mate według mnie demontaż takiej maty jest nie możliwy jak ktoś zna sposób na demontaż to dzięki za fachową poradę a co do nowej jestam za a czy nie dało by się załatać tej dziury myślę że by było łatwiej i taniej

Komentarz

• satoot
            Rider
            • 2008
            • 525

Zamieszczone przez Olaff
            Czy założenie maty w O1 z silnikiem 1,6 MPI w odczuwalny sposób zmniejszy hałas z silnika podczas jazdy ? Warto się w to bawić aby było ciszej ?
            To ja chyba jestem głuchy:
            Dziś przyprowadziłem moją Skode do domu, i silnika na jałowym nie słyszałem - jedyny dźwięk jaki słyszę np. stojąc na światłach to stukot urządzenia gazowego (wtryskiwacze?), nieco podobny do stukania zaworów. Silnika poza tym dźwiękiem nie słyszę, a jak pracuje na benzynie (na jałowym) to nie słyszę go w ogóle.
            Podczas jazdy słyszę, bardzo słabo jednak. A nie "zagłuaszałem się", nie otępiałem innymi dźwiękami, np. radiem, bo jeszcze radia nie mam.

Komentarz

• Olaff
              Drive
              • 2007
              • 93

Zamieszczone przez satoot
              Zamieszczone przez Olaff
              To ja chyba jestem głuchy:
              Dziś przyprowadziłem moją Skode do domu, i silnika na jałowym nie słyszałem (...)
              To znaczy, że nie miałeś jeszcze okazji rozwinąć większej prędkości. Silnik 1,6 MPI w O1 przy prędkościach w trasie "okołodozwolonych i w górę" jest głośny.
              Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
              Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Zamieszczone przez kaz13
                wątpie żebyś znalazł używaną mate według mnie demontaż takiej maty jest nie możliwy jak ktoś zna sposób na demontaż to dzięki za fachową poradę a co do nowej jestam za a czy nie dało by się załatać tej dziury myślę ż
                Jest mozliwy demontaz i trwa okolo 2 minuty.
                Tak przy okazji mam taka mate do O2...jakby ktos chcial kupic.
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• satoot
                  Rider
                  • 2008
                  • 525

[quote="Olaffnie miałeś jeszcze okazji rozwinąć większej prędkości. Silnik 1,6 MPI w O1 przy prędkościach w trasie "okołodozwolonych i w górę" jest głośny.[/quote]

Być może masz rację, ale nie wiem co to są prędkości "okołodozwolone i w górę".

Pierwsza jazda, nie przekroczyłem 110 km/h, może źle patrząc na wskazówkę przez chwilę było 115, na pewno nie więcej.
                  Ale i przy tej prędkości dzwięk silnika nie był dokuczliwy, a na postuju, o co było pytanie, nie słychać go w ogóle poza stukaniem urządzenia gazowego.

Ale wracając doi tego co piszesz, o głośnym silniku przy dużych prędkościach: czy ta mata od diesla da coś w 1.6? I czy można ją w ogóle założyć, czy jest możlwiość techniczna - o to pytał kolega wcześniej.

Komentarz

• gebek
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1214

Ale wracając doi tego co piszesz, o głośnym silniku przy dużych prędkościach: czy ta mata od diesla da coś w 1.6? I czy można ją w ogóle założyć, czy jest możlwiość techniczna - o to pytał kolega wcześniej.
                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Silnika poza tym dźwiękiem nie słyszę, a jak pracuje na benzynie (na jałowym) to nie słyszę go w ogóle
                      słychać go, słychać - nawet na biegu jałowym. Pojeździsz jeszcze pół roku i wyleczysz się z głuchoty. :wink: Prawdopodobnie poprzedni samochód miałeś starszy/głośniejszy, trzeba chwilę się przyzwyczaić.
                      Zamieszczone przez kaz13
                      wątpie żebyś znalazł używaną mate według mnie demontaż takiej maty jest nie możliwy jak ktoś zna sposób na demontaż
                      tak ja pisali przedmówcy- można i zdemontować, i zamontować. Do O1 kupiłem kilka lat temu na Allegro, do O2 kupowałem przy odbiorze samochodu. Aby zdemontować wystarczy śrubokrętem płaskim podważyć spinki. WG mnie jest nieco ciszej i slinik zimą trzyma dłużej ciepło na postoju.

Komentarz

Pracuję...